Главная » 2016 » Ноябрь » 16 » Пенсионный фонд Украины информирует
23:12
Пенсионный фонд Украины информирует

УПФУ в Іллічівському районі м. Маріуполя надає роз’яснення гарантії соціальної захищеності - легальна робота і зарплата

Громадяни України мають право на працю, а це значить мають право заробляти собі на життя тією роботою, яку  вільно обирають або на яку вільно погоджуються.

Але при низькому рівні економіки та високих податках, більшість роботодавців економлять на оплаті праці своїх працівників та на нарахуваннях на неї. Дехто мінімізує витрати на оплату праці, дехто взагалі не укладає трудові договори із працівниками, а  громадяни погоджуються на такі умови, бо вибір працевлаштування  невеликий, можна роками стояти на біржі праці і не знайти роботи, яка б відповідала освіті, мала б достойну оплату і умови праці, гарантувала соціальну захищеність в разі втрати працездатності.

Небезпека тіньової зарплати, як і тіньової зайнятості полягає не стільки у тому, що бюджет недоотримує кошти,  не сплачуються відрахування до Пенсійного фонду, скільки в тому, що люди не матимуть змоги отримати пенсію, яка відповідає рівню їхньої реальної зарплати.

Отримання заробітної плати в “конверті” – це, перш за все, удар по пенсійним накопиченням громадян, а відсутність запису в трудовій книжці  зовсім позбавляє працівників страхового стажу. Адже нарахування  єдиного  внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування проводиться роботодавцем тільки виходячи з офіційної суми заробітної плати. Крім того, у разі витрат на придбання (будівництво) житла, навчання або лікування громадяни, що отримують зарплату “в конверті”, не зможуть отримати кредити, або отримають зовсім інші суми, набагато скромніші.

У разі звільнення по скороченню штатів або ж при виникненні проблеми із здоров'ям, працівник не отримає компенсаційні виплати і оплату лікарняного листа,  вони проводитимуться тільки з розрахунку офіційної зарплати.
Погоджуючись на “тіньову” зайнятість, працівники повинні розуміти, що їх очікують ризики пов’язані з захистом своїх трудових прав та соціальним захистом у разі скрутних життєвих обставин.

Шановні роботодавці! Пам'ятайте, що виплачуючи заробітну плату «в конверті», Ви позбавляєте Ваших працівників права на пенсію та інші соціальні виплати.

 

Категория: Поселковый совет | Просмотров: 480 | Добавил: Swetlana | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]